Betydningen af livets træ

Betydningen af livets træ

Modstandsdygtige, stærke og smukke træer kan leve i hundredvis eller endda tusindvis af år. Det er derfor ikke overraskende, at disse storslåede planter har fundet vej til folklore, kultur og endda religion, hvor de tjener som positive symboler med spændende historier, som er værd at fortælle. Ligesom disse gamle symboler kan livets træ smykker betyde mange ting. I dag bruger de fleste af os disse smykker til at symbolisere de dybe rødder og stadigt voksende bånd i familien. Der er mange versioner af betydningen af livets træ, og det ville det tage en hel bog at beskrive dem alle her. Vi vil derfor se på nogle af de mest kendte og mest elskede fortolkninger.

Det keltiske livets træ

For de gamle keltere var livets træ et vigtigt symbol. Kendt som Crann Bethadh, repræsenterede dette smukke symbol balancen, harmonien og sammenhængen mellem alle ting i naturen. Symbolet dateres tilbage til ca. 2.000 fvt, med bronzealder udskæringer, som er ca. 1000 år ældre end den keltiske kultur. De fleste lærde er enige om at kelterne tilpassede den nordiske version af livets træ symbolet til eget brug. Symbolet er stadig populær i dag og viser et træ i en cirkel, ofte med rødder og grene, der tilsyneladende er sammenflettet. Moderne versioner erstatter ofte knuderne med familienavne, som tilføjer endnu mere mening til et gammelt ikon.

Livets træ var mere end et dekorativt element for kelterne, der levede for tusinder år siden. Når en ny bosættelse blev etableret, blev et enkelt træ plantet i midten. Dette træ blev et vigtigt samlingssted og gav samtidig skygge og skønhed. På grund af de fugle og dyr, der kunne ses i og omkring træet, blev det set som en dyrepasser - bogstaveligt talt et levende åndende livets træ. Desuden troede keltere at disse træer havde særlige kræfter. På grund af dette var et levende livets træ en nødvendighed i alle samfund. Det var en forbrydelse at beskadige disse træer, og under krig triumferede stammerne over deres fjender ved at skære modstanderens livets træ ned.

Livets træ symbolet

I den keltiske kultur - og for mange andre - er sammenhæng af alt i livet den vigtigste betydning af livets træ. Dybt inde i jorden er træernes rødder forbundet med hinanden og med andre planters rødder; op i skoven krydser grenene hinanden og giver skygge og ly til fugle, dyr og andre planter, der bor på skovbunden. Et enkelt træ kan tjene som et hjem til gravende dyr, til flittige egern og farverige sangfugle, og give frugt eller nødder samt skygge til passerende rejsender.

Træstammen blev ofte set som en forbindelse mellem himlen, jorden og underverdenen, da den stiger op fra træets rødder og støtter grenene. De gamle Keltere troede, at deres guder brugte træet til at kommunikere mellem mennesker og ånder, såvel som med andre livsformer.

Ud over dets åndelige betydning, symboliserede livets træ et langt liv, visdom og styrke. Det tjente også som et symbol på genfødsel på grund af træets evne til at lade gamle blade falde i slutningen af efteråret, før vinteren går ind, for derefter at spire nye blade ved forårets ankomst . Som et symbol på familien forbinder livets træ fortid, nutid og fremtidige generationer på en smuk, synlig måde.

Det er ikke underligt, at livets træ er blandt de mest populære symboler over hele verden. Alle versioner har associationer til positiv energi, kontinuitet, harmoni og balance. Uanset om det er brugt i et armbånd eller i et livets træ vedhæng, er det et af de mest meningsfulde og ikoniske smykkedesigns, man kan bære.
Copyright © 2012-2019 MinNavneHalskæde.
Alle rettigheder forbeholdes.